Huis Verwolde

In een oase van rust en in een prachtig landelijke omgeving ligt het statige landhuis Verwolde, welke het centrum vormt van een elegant landgoed in Laren. Het huis en de tuin zijn in handen van stichting Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen en is van april tot eind oktober opengesteld voor publiek.

Het in 1776 gebouwde huis is ontworpen door architect Philip Willem Schonk. De streng symmetrische voorgevel met natuurstenen entree en driehoekige bekroning (fronton), zijn duidelijke kenmerken van de neoclassicistische stijl. Het huis is stijlvol ingericht in de sfeer van tijd van de vroegere bewoners.

Rondom het landhuis ligt een fraaie tuin in Franse stijl, met geometrische vormen. Het ontwerp is van tuinarchitect Hugo Poortman en dateert uit 1926. De tuin loopt door in een landschappelijk park, welke is omzoomd door een oude gracht. In de tuin ligt ook een fraaie oranjerie en een koetshuis.

In de voormalige keuken van het Kasteel is een theeschenkerij gevestigd. Achter huis de Velhorst zijn de tuin, de bongerd en de broeihof een lust voor het oog. Hier wordt met hulp van vrijwilligers de rijke tuinhistorie in leven gehouden. Op het landgoed authentieke boerderijen met beschilderde luiken, houtwallen, boomgaarden en bloemrijke graslanden. Broeihof en bongerd zijn elke donderdag open van 10.00 tot 16.00 uur.

Huis `Verwolde’
Jonker Emilelaan 4
7245 TL Laren
T 0573 – 40 18 25
www.glk.nl