Bronckhorst

De naam van deze gemeente is afgeleid van het historische stadje Bronkhorst, onderdeel van de huidige gemeente. Bronkhorst is het kleinste stadje van Nederland en ligt aan de westzijde van de Achterhoek, vlakbij de rivier de IJssel. Toeristisch zeer interessant door de vele gerestaureerde boerderijen, die als galerie, winkel of restaurant dienst doen, plus de pittoreske sfeer. Andere bekende kernen binnen de gemeente zijn de dorpen: Hengelo (G), Zelhem en Vorden.

Met name het dorp Vorden is nationaal bekend vanwege het grote aantal kastelen dat rond het dorp ligt. De bewegwijzerde Achtkastelenfietsroute is een geliefde fietstocht die jaarlijks door vele duizenden fietsers wordt gereden. Niet alleen op eigen gelegenheid, maar ook onder leiding van een VVV-gids (’s zomers op woensdagmiddag, vertrek vanaf de VVV. Inl. tel. 0575-553222).

Juist in de gemeente Bronckhorst zie je de Achterhoek op zijn mooist. Het kenmerkende Achterhoekse coulisselandschap is hier te zien in optima forma. Bossen, afgewisseld met boomgroepen, her en der boerderijen en op tal van plekken eeuwenoude kastelen. Op veel boerderijen verwijzen de kleuren van de luiken nog steeds naar de wapenkleuren van het landgoed waartoe de boerderijen (oorspronkelijk) behoren.